Hartklepgame

123Sonography Echo Facts app

Huisartsen gaan ECG’s maken met hun smartphone

Heart for Heart

E-health initiatief Heart For Heart- verbetert het vaststellen van boezemfibrillatie via smartphones

heartrateapp.com

Wereld’s grootste gecrowdsourcede e-health initiatief rondom Boezemfibrillatie, een veel voorkomende hartritmestoornis welke ernstige gevolgen kan hebben.

Amsterdam, Nederland, juni 2017 – Tijdens de World Heart Rhythm Week Happitech, Arrythmia Alliance en Bug Labs de lancering van de Heart For Heart-initiatief aan. Heart for Heart nodigt mensen uit om deel te nemen aan ’s werelds grootste en eerste gecrowdsourcede hartgezondheidsinitiatief. Deelnemers dragen bij door hun hartritme te meten en te delen met de gratis Heart for Heart-app voor de . Hierdoor kunnen wetenschappers beter en sneller onderzoek doen met als doel boezemfibrillatie in een eerder stadium vast te stellen.

Boezemfibrilleren of atriumfibrilleren is een veelvoorkomende hartritmestoornis, waarbij de hartslag onregelmatig en meestal te hoog is. In Nederland zijn naar schatting 300.000 mensen met deze aandoening. De aandoening kan soms zelfs tot een levensbedreigende situatie zoals een beroerte of hartfalen leiden. Het vaststellen van de ritmestoornis is soms moeilijk, omdat de aandoening in het begin van de ziekte vaak slechts kortdurend aanwezig is.

Heart for Heart is de eerste app die via crowdsourcing wereldwijd data verzamelt voor onderzoek naar het vaststellen van boezemfibrillatie. Yosef Safi harb: oprichter van Happitech:

“Je kunt het vergelijken met het doneren van geld aan een goed doel. Alleen doneer je bij Heart for Heart 90 seconden van je hartritme. Wetenschappers proberen met de smartphone techniek onderscheid maken tussen boezemfibrillatie en een regelmatig hartritme. De data die Heart For Heart genereert versneld de ontwikkeling in de techniek die wordt gebruikt om nauwkeurig en snel onderzoek naar een ritmestoornis mogelijk te maken. Door te doneren draag je bij aan belangrijk onderzoek naar boezemfibrilleren”

Data

Deelnemers aan Heart For Heart bepalen zelf welke gegevens zij via de app delen. De data wordt vervolgens De app bevat ook een module met informatie over de oorzaken, symptomen en behandelopties van boezemfibrillatie.

De verzamelde gegevens worden verwerkt en gevisualiseerd door Bug Labs’ freeboard™; een online platform dat elke drie weken geüpdatet wordt. Peter Semmelhack, CEO en oprichter van Bug Labs: “Freeboard™ stelt iedereen in staat om de resultaten van de Heart For Heart-campagne op een intuïtieve en makkelijke manier te bekijken”

Voor artsen is het van belang om te weten wat er precies aan de hand is met het hart ten tijde van onregelmatige hartritme-episodes. Jonas de Jong, MD, PhD elektrofysioloog en oprichter van ECGpedia.org: “Periodieke boezemfibrillatie kan moeilijk te diagnosticeren zijn. Veel hartritmestoornissen zijn maar kort aanwezig, waardoor mensen soms niet de juiste diagnose krijgen. Als boezemfibrillatie niet herkend wordt – en dus onbehandeld blijft – kan door onvoldoende bloedstroom een bloedstolsel in de atria van het hart ontstaan. Wanneer we boezemfibrillatie direct kunnen vaststellen, kan de juiste behandeling geboden worden en zal de prognose van de patiënt verbeteren.”

“Meer dan een derde van de mensen met boezemfibrillatie is zich niet bewust van hun aandoening,” vertelt Trudie Lobban MBE, oprichter en CEO van Arrythmia Alliance & AF Association. “Waarom zouden patiënten moeten leven met een onnodig hoog risico op een beroerte of hartfalen als gevolg van boezemfibrillatie? De oplossing ligt letterlijk binnen handbereik!”

Robert Riezebos, MD, PhD Cardioloog zegt: “Het Heart For Heart-initiatief versnelt de ontwikkeling van betrouwbare hartritme-analyses met behulp van een smartphone. Het zou een grote stap voorwaards zijn als patiënten op elk uur van de dag, waar dan ook ter wereld en zonder extra hardware nodig te hebben, zelf hun hartritmestoornis kunnen diagnosticeren en kunnen overleggen aan hun arts. Als deze techniek succesvol blijkt, verandert dit de manier waarop wij als cardiologen werken.”

De Heart For Heart-app is gratis te downloaden via de Apple Appstore:

www.appstore.com/HeartForHeart

Over Happitech
Happitech is een smartphone-biofeedback Software Development Kit die vitale hartsignalen zoals de hartslagvariabiliteit kan meten. De technologie wordt toegepast op het gebied van stressmanagement, fitness, gezondheidscontroles en hartritmestoornissen.

Cardio Valve App

EACVI app

MedShr app

 

Bekijk, bespreek of deel een casus. Alle denkbare onderwerpen, incl beeldmateriaal. Te filteren op aandachtsgebied. Voor Android en IOS

ICD app

Figure 1 app

iASE app

Officiële echo app van de American Society of Echocardiografie. Bevat o.a. samenvattingen van de meest gebruikte guidelines. Voor iOS en Android.

EchoCalc app

Handige gratis echo-app van de British Society of Echocardiography (BSE) met normaalwaarden voor o.a. kunstkleppen. Voor iOSAndroid en Blackberry.