DAIC Comparison Charts: Compare technical equipment like ultrasound or stents

ChatGTP en echocardiografie

ChatGTP en echocardiografie

 

ChatGPT lijkt mij een zeer interessante ontwikkeling om te gaan gebruiken in de medische zorg, zoals ter ondersteuning bij de verslaglegging in de echocardiografie.
Wat ik tot nu toe heb geprobeerd is de meetgegevens van een willekeurige patient in te voeren in ChatGPT: deze creëert een prachtige conclusie mét waarschijnlijkheden. Het is meestal correct, erg uitgebreid en wordt aangevuld met bijvoorbeeld ESC richtlijnen, waaraan de informatie is ontleend. De verslagen zijn meestal beter dan zonder deze ondersteuning! Uitermate handig voor mensen die niet alle richtlijnen en afkapwaarden van metingen paraat hebben. Uiteraard met de kanttekening dat ChatGPT alleen nog maar gebruik kan maken van de (nu nog) door ons gemeten doppler- en 2D-metingen en geen plaatjes kan “zien”. Hierdoor zullen niet-gemeten waarden niet worden meegenomen in het verslag.
Dat dit de toekomst gaat worden is voor mij duidelijk. Het is niet alleen beter voor het gemiddelde verslag, het neemt ook veel werk uit handen. Daarbij blijven we zelf in control; de supervisor voltooit het verslag uiteraard pas als hij het er mee eens is. Interessant dus om deze ontwikkeling te blijven volgen!

 

 

Dirk Willem Wonnink, IT Business Partner – / ChatGPT consultant – Healthcare

Since I get many questions about the possibilities of #chatgpt , some especially also related to healthcare, I created my own FAQ list mainly intended for new users:

 

(Chat)GPT frequently asked questions

 

 

 

Virtual Echo

Kan point-of-care-echografie de spoedeisende zorg verbeteren?

Usono ProbeFix

Usono ProbeFix

Het jonge Nederlandse bedrijf Usono heeft het afgelopen jaar de door hun ontwikkelde ProbeFix op de markt gebracht. De ProbeFix is een hulpmiddel waarmee een cardiale echotransducer aan het lichaam in positie gehouden kan worden. De ProbeFix is gericht op het ondersteunen van echolaboranten en cardiologen tijdens echografisch hartfunctieonderzoek. Het is volgens Usono de eerste uitvinding welke bijdraagt aan het verlichten, verbeteren en vernieuwen van echografisch onderzoek.

 

Usono probefix

Usono probefix

Nieuwe manier van echoën

,,Met ProbeFix wordt de echotransducer aan het lichaam gefixeerd door middel van een slim mechanisme met instelbare banden”, legt medeoprichter Victor Donker uit aan het AD vorig jaar. ,,Die fixatie zorgt ervoor dat organen en spieren stabiel en over langere periode in beeld gebracht kunnen worden. Hierdoor kan de echocardiografist(e) opnamen maken en metingen doen zonder dat hij of zij daarbij fysiek wordt overbelast. Het systeem biedt ook nieuwe mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk vóór het inspuiten van contrast of medicatie het echocardiografisch beeld te optimaliseren en stabiliseren. De echografist(e) heeft de handen vrij en u bent verzekerd van goede beeldvorming op het juiste moment.” Zowel exercise als dobutamine stress echocardiografie kan met de ProbeFix aanzienlijk makkelijker worden uitgevoerd.

Ook in het academische centrum UMC Utrecht wordt de ProbeFix goed ontvangen. In maart werd er een studie over de inzetbaarheid bij het stress echo gepubliceerd. Benjamin Tchang, de CEO van Usono: “Het is voor ons erg belangrijk dat een toonaangevend ziekenhuis als UMCU wetenschappelijk aantoont dat ons product bruikbaar en waardevol is gedurende een stress echo procedure”.

Minder belasting

Naast de voordelen tijdens stress echocardiografie heeft de ProbeFix ook een positieve invloed op de lichamelijke belasting van de laborant(e) tijdens het vervaardigen van het standaard diagnostisch echocardiogram. Wereldwijd krijgt 90% van de echolaboranten last van RSI-klachten door intensief scannen. De reacties op de ProbeFix in ziekenhuizen zijn dan ook erg positief. “Ik hoef niet meer te duwen. Bij deze patiënt had ik zonder ProbeFix nog te veel last van mijn schouder gehad, nu is het te doen” aldus een hartfunctielaborant werkzaam in het Deventer Ziekenhuis. Samen met het Catharina Ziekenhuis hebben zij een studie verricht waaruit blijkt dat door het gebruik van de ProbeFix de hoek die de schouder maakt ten opzichte van het lichaam kleiner is en de kracht in de spieren van de onderarm significant lager, volgens wetenschappelijk onderzoek beide belangrijke factoren bij het voorkomen van blessures.

Demonstratie

Momenteel bezoekt Usono samen met vertegenwoordiger Mermaid Medical veel ziekenhuizen voor demonstraties en trainingen. Bent u ook geïnteresseerd in een demonstratie of wilt u de ProbeFix proberen in de dagelijkse praktijk? Stuur dan een mail naar demo@usono.com.

Usono ProbeFix

Virtuele TEE simulator

Philips Quick Guide MNV (3D MV Qlab10)

Philips Quick Guide 3DQA (3D EF Qlab 10)

Quick Card 3D EF Qlab 10 Engels

Quick Card 3D EF Qlab 10 Nederlands

 

 

Philips Quick Guide a2DQ/aTMAD (Auto. 2D EF)

Philips Quick Guide aCMQ (Strain/EF)

Echocardiografie calculator

Valve Quantification, BSE ’03